Mezarlık - Kabristan Bakımı?
Bizim Türk kültüründe ve islam inancında mezarlaraımıza yani ölülerimizin son mekanlarını güzelleştirme alışkanlığı ya da tutumu bulunmamktadır. Aslında bu durum bir çok nedenle açıklanabilir. Bu tartışma konusuna girmeden, mezarlık bakımı yaptığımızı ve mezarların periyodik çevre düzenleme işinin tarafımızdan yapıldığını söyleyebiliriz.
Şehitlik ve Anıt Mezar Bakımı?
Sanılanın aksine sadece bir hıristiyanlık geleneği değil mezarların bakımlı olması. Osmanlı ve daha eski Türk toplumlarında önemli insanların mezarları sürekli bakımlı ve mamur tutulmaya çalışılmış ve diğer kuşaklara aktarılmak istenmiştir. Keza peygamber mezarları da aynı şekilde bakımı için aileler görevlendirilmiş ve kaybolmamalrı sağlanmıştır. (Bu konuda müslüman bir Türk olarak hıristiyan mezarlarına ve mezarlığına baktığımızda takdir ediyor, imreniyor ve hayran kalıyorum.) Yapılan iş tam olarak mezarın çimlendirilmesi, çiçeklendirilmesi ve yabini ot ve bitkilerden arındırılması işidir ki; bu işlem kabristanın diğerlerinden ayrılmasına ve daha düzenli görünmesine neden olur.
Kabristanın güzel ve bakımlı olması bir kültür gibi görünse de; aslında geçmişimize saygı ifadesidir aynı zamanda. Ölülerimize verdiğimiz değerdir. Genel olarak rum, ermeni ve yahudi mezarlarının bakımını yapmaktayız. Bu konuda onlardan öğreneceğimiz çok şey olduğunu düşünüyor ve gereksiz "Avrupai" saçmalıklar yerine bu tür hayatı güzelleştirecek yaklaşımları toplum olarak onlardan almayı umut ediyoruz. Hatta çalışanlarımızdan birinin ermeni mezarlığını görünce ifadesi:"Adamın ölesi geliyor". Bir diğerinin: "Bizim futbol sahalarımız bu kadar düzgün değil!" Sizce de bizim adımıza üzücü değil mi?