Hazır Rulo Çim

Hazır Rulo Çim Üretimi

  • Hazır Rulo Çim
  • Hazır Rulo Çim
  • Hazır Rulo Çim
  • Hazır Rulo Çim
  • Hazır Rulo Çim
  • Hazır Rulo Çim

Hazır Rulo Çim Nedir?

Kültür Rulo Çim'de denilen çim üretiminin, çimin bulunduğu toprakla birlikte kesilen rulolar halinde ambalajlanarak, çim kaplanacak alana taşınmasını kolaylaştırmak için yapılan yöntemin adı ve bu yöntemin çime verdiği isimdir. Aslında böyle bir çim türü yoktur. Çimin taşınma metodunun adıdır, diyebiliriz.

Rulo Çim Nasıl Üretilir?

Rulo çim büyük ekim alanlarına uygun karışım çim tohumlarının eşit miktarda ekilmesiyle üretilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken durum, ekimden önce çimin altına serilen şiltedir. Çünkü ruloyu yani kesilen çim ve toprağı bir arada tutacak olan malzeme budur. Çim üretimi aynı çim bakımı gibi çok zordur. Çimin sıklığı, sulama ve yöntemi, gübreleme ve nakliyesi gibi bir çok zor ve yorucu işlemi vardır. Ayrıca çimin zararlı otlardan muhafazası ve temizlenmesi de söz konusudur.

Rulo Çim Nasıl Serilir?

Rulo halinde kesilen çimin serilmesi ya da döşenmesi çok büyük bir ustalık gerektirmez. Ancak bir kaç püf noktasını bilmek gerekir. Öreneğin döşenecek zeminin temiz ve düz olmasına dikkat edilmelidir. Aynı şekilde serilen çim iyice serilen toprağa bastırılıp sıkıştırılmalıdır. Çim serilmeden önce serilecek toprak hafif ıslatılmalıdır. Çim sererken ruloları birbirine olduğunca yaklaştırarak sermelidir. Yoksa kötü bir görüntü ortaya çıkabilir. Ayrıca ruloların uçlarını ve kenarlarını diğer ruloya değecek olan noktalardan toprak gözükmeyecek şekilde içe kapatarak döşerseniz çimin rulo olduğu dahi anlaşılmayacaktır. Çim serme işlemi bittikten sonra bir silindir yardımıyla çimi sıkıştırmalısınız ve toprakla çim arasında hava kalmasını engellemelisiniz. Bu işlemi küçük bir bahçeniz varsa kendinizin yapacağı bir tokmak yardımıylada yapabilirsiniz. Ya da komşularınızın çocuklarından yararlanabilirsiniz. Onları çimin üzerine bırakın, onlar ne yapacaklarını bilirler. :). Çim döşeme işinin en zor kısmı taşımasıdır. Her bir rulo 25 kilo civarında olabilmektedir. Çim yüklü kamyonun çim ekilecek yere ne kadar yaklaşacağı ya da diğer ifadeyle kamyondan çim ekilecek alana olan mesafenin ne olacağı da fiyatı etkileyebilir.

Rulo Çim Fiyatları Nedir?

Rulo çim fiyatlarının değişkenliğinin bir çok nedeni vardır. Bunların başında çim kaplanacak alanın büyüklüğü ve çim serdirmek istediğiniz mevsim gelir diyebiliriz. Çimin nakliyesi de fiyata doğrudan etki edecektir. Çimin kalitesi, yani çim karışımının fiyata etkisi de büyüktür. Çim karışımları veya buna ihtiyaç duyulmasının nedeni ise; her çim türünün farklı bir ortamda yaşayabilmesidir. Burada latince çim isimlerini yazarak kafanızı karıştırmak istemiyoruz. Bilmeniz gereken çimin tohumunun kalitesi, çimin metrekareye düşen miktarı, çimin sulanması, Çimin gübrelenme ve toprakta kalma süresi ve çimin kesildiği mevsim gibi bir çok neden çimin fiyatına doğrudan etki eder. Mevsimin fiyatı farkettirme nedeni, kış aylarında çim fazla sulama ve biçme istemez, bu nedenle bahar aylarında çim fiyatı ucuzdur. Ancak özellikle nisan mayıs aylarından sonra fiyatlar geçen aylara göre iki katına çıkar ki bunun sebebi harcanan su, gübre ve işçiliktir.

Rulo Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Rulo çimin bakımını anlatmadan önce bilmeniz gereken en önemli şey; çimin bir canlı olduğudur. Genelde her hobi tutkunu bukonuda hatalar yapmaktadır. Doğada bulunan otlar baharda yeşerir ve yaz aylarında sararılar. Tekra kışın gelmesiyle tekrar yeşillenirler. Rulo Çimler doğal olarak üretilmezler. Kültür çimidirler. Yani onların yaşaması ve yaşatılması daha zordur. Kaldı ki bu çimler kurursalar bir daha kolay kolay hayata dönemezler. Bu nedenle onların birer canlı olduğunu ve temel ihtiyaçları karşılanmazsa öleceklerini bilmeniz gerekir.

Bu uyarıdan sonra çimin bakımının nasıl olması gerektiğini kısaca anlatalım: Çimi serdikten sonra iyice sıkıştırmış hatta tokmakla ya da silindirle iyice üzerinden geçmiştik. Çimi ilk serdiğinizde iyice sulamanızda çok büyük fayda vardır. Üzerinde gezilmeyecek derecede tabiri caizse vıcık vıcık olana kadar ıslatmanızı öneririz. Bu ilk serme işlemi sonrası toprağın oturmasını ve arada hava kalmamasına yardımcı olur. Çimin periyodik olarak sulanması, ıslatılması gerekmektedir. Aynı şekilde gübreleme ve biçilme işlemi de periyodik bir şekilde yapılmalıdır. Bu işlemleri periyodik ve doğru yapmanız halinde çimleriniz sağlıklı ve uzun ömürlü olacaktır.

Rulo Çim Sulama Nasıl Yapılır?

Rulo çim sulaması mevsime yani hava sıcaklığına göre değişir. Şayet havalar yağışlı ve kış ayında iseniz, sadece çok güneşli ve sıcak bir kaç gün olursa çimlerinizi sulayınız. Bunun haricinde kış aylarında şayet direk yağmur alıyorsa bahçenizi sulama ihtiyacı olmayabilir. Fakat bahar ve yaz aylarında durum değişir. Çünkü çiminiz suya aç bir varlıktır. Sürekli toprağının hafif nemli kalmasını ister. Sabahları uzun ve güçlü bir sulama ve akşamları hafif bir yapraklarının ıslanacağı kadar bir serpinti çimleriniz için yeterli olacaktır. Tabi diğer bakım unsurlarını da gözden kaçırmadan. (Gübreleme, biçme) Sulamanın zaman alan ve bazen de soğuk nedeniyle sıkıcı olacağını düşünüyorsanız; otomatik sulama sistemi yaptırmanızı kuvvetlice öneriyoruz. Bu sayade çimleriniz istediğiniz vakitte ve istediğiniz miktarda sulanacaktır. Sulama işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer durum da sulama işlemi sırasında güneşin kızgın anına denk gelmemesi. Bu nedenle sabah ve akşam yapmanızı öneririz. Çim sulama hergün olacağından aynı çocuğunuz ya da bir evcil hayvanınız var gibi ona özen göstermelisiniz. Bir kaç gün onu susuz bırakabilirsiniz ama bu uzun süre ve tekrar ederse yaptığınız masraflar ve emek boşa gider.

Rulo Çim Gübreleme Nasıl Yapılır?

Rulo çim gübreleme işi de periyodik yapılması gereken bir iştir. 15 günde bir 3.15 gübre ile gübrelemeniz gerekmekteidir. Burada da dikkat edilmesi gereken durum; gübrenin eşit miktarda çimin yüzeyine serpilmesi ve serpilme işleminden sonra iyice (vıcık vıcık) sulanmasıdır. Bunun amacı gübrenin tamamen erimesi ve toprağa karışmasını sağlmaktır. Erimeyen gübre çiminizi yakar ve sarartır.

Rulo Çim Biçilmesi Nasıl Yapılır?

Maalesef rulo çimin biçilmesi de periyodik olarak yapılmalıdır. Başta bu iş size zevk verebilir. Ama alanınız büyükse bu iş tam birişkenceye dönüşebilir. Çimlerinizi kış aylarında biçme ihtiyacı duymayabilirsiniz. Zaten boya gitmezler. Ama bahar aylarından itibaren çimlerinizi haftada en az bir kere biçmeniz gerekebilir. Çok sıcak bir yerde iyi bir sulama ve gübreleme yapıyorsanız biçme işi hafta bir kere bile yetmeyebilir. Bir çim biçme makinesi sahibi olmalısınız. Çimleri kısa biçmek iyidir. Ancak çok kısa biçilirse köklerine de zarar verebilirsiniz. Çimin yüzeyi düzgünse önce orta kademede biçilip, daha sonra gerek duyulursa en alt seviyede biçme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Rulo çim hakkında her türlü bilgi alabilirsiniz! Fiyat Alın